078-621 2971   h.weeda@wdadvising.nl

Adviesbureau WDAdvising informeert u over ruimtelijke ordening

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over ruimtelijke ordening? WDAdvising houdt de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving in de gaten. Ook ontwikkelingen in onze eigen projecten kunt u hier lezen.

Plankostenscan op 1 april 2017 in werking getreden

Na vele jaren van voorbereiding en onderhandelingen ‒ de eerste opzet dateert van 2010 ‒ is op 1 april 2017 de plankostenscan in werking getreden. De ministeriële regeling Plankosten Exploitatieplan 2017, zoals de regeling voluit heet, is bedoeld om een bovengrens te stellen aan de plankosten die een gemeente in rekening mag brengen via een exploitatieplan. Bij de regeling is een rekenmodel beschikbaar waarmee gemeenten door het invullen van een aantal vragen de plankosten kunnen berekenen.

Hoewel de regeling uitdrukkelijk niet is bedoeld voor anterieure onderhandelingen, geeft de plankostenscan wel een indicatie van de door de gemeente te maken kosten bij planinitiatieven. WDAdvising beschikt over deze plankostenscan en kan in het overleg met name voor wat betreft de anterieure overeenkomsten met de gemeente een nadrukkelijke rol spelen in de onderhandelingen tussen de gemeente en initiatiefnemer.